FILIT în Presă – Ediția 2014

“…FILIT, în cele 5 zile cât a durat această a doua ediție – și cu alte nume precum Norman Manea, bulgarul Georgi Gospodinov, Dumitru Crudu, sau autori internaționali precum David Lodge, Guillermo Arriaga, Edward Hirsch sau autoarea iraniană Sahar Dalijani – s-a consolidat ca una  dintre cele mai importante întâlniri literare din Europa de Est”
El País, La literatura como tabla de salvación
“Să reţinem deci acest nume, deoarece ne pregătim deja pentru ediţia din 2015: FILIT are toate şansele să devină, în anii ce urmează, un adevărat reper cultural pe harta literară şi culturală a Europei”.
FILIT en Roumanie “l’ambition de mettre en lumière le travail des traducteurs”
“O carte pe an pe cap de locuitor e o cifră care plasează România în coada Europei. Dar statisticile pot fi înşelătoare. Aici, la Iaşi, în timpul festivalului, am putut constata ataşamentul tinerilor pentru cultura scrisă. Peste tot, cineva răsfoia cîte o carte. Cifra de vizitare a festivalului e iarăşi foarte bună: peste 30 de mii de spectatori (sau, dacă vreţi, de cititori). A contat aici şi efortul organizatorilor de a-i aduce pe scriitori direct în mediile în care e nevoie de ei, adică în şcoli (poate că astfel, la examen, dacă vor trebui să relateze despre o întîlnire cu un scriitor, elevii din Iaşi chiar vor avea ce povesti). De altfel, aici, la Iaşi, literatura chiar pare să mobilize.”
Matei Martin,  FILIT. Momente şi schiţe
O concluzie perfectă, la capătul celor cinci zile de maraton literar, care au demonstrat că literatura nu e o cauză pierdută şi că, pentru a umple un teatru de 800 de locuri cu oameni dornici să asculte, timp de două ore, ce au de spus scriitorii despre ei, despre literatură şi despre lume, trebuie să crezi că, „indiferent ce vor spune unii sau alţii, cuvintele şi ideile pot schimba lumea”. La Iaşi am văzut pe viu, cum s-ar spune, că Dead Poets Society nu e doar o frumoasă ficţiune, ci ar putea fi, cu puţin entuziasm şi cu foarte mult efort, o realitate cotidiană.”
Carmen Muşat, Iaşii în Festival
“Iaşiul este lansat într-o cursă pentru a obţine statutul de capitală culturală europeană. Prin acest festival (şi, cu siguranţă, şi prin alte evenimente) el demonstrează deja că dispune de un capital cultural impresionant şi de un capital de energie eficient. „Dulcele tîrg al Ieşilor“ s-a smuls din confortul clişeelor şi-şi propune să fie recunoscut ca un dinamic oraş european, fără să-şi renege şi fără să-şi abandoneze un anumit stil. Personal, sînt încîntat să văd că literatura este, mai mult decît oricînd, una dintre ferestrele prin care oraşul îşi scrutează nu doar trecutul, ci şi viitorul.”
Matei Vişniec, Nu e totul pierdut
“La a doua ediţie, FILIT e deja un festival solid aşezat pe scenă, şi aş zice că nu numai în România. Prin deschidere şi dimensiuni, a atins deja o cotă care să îi permită să stea demn lîngă multe alte festivaluri de calibru din Europa. Aşa stînd lucrurile, e excelent, pentru întreaga branşă literară, că între invitaţi sînt mulţi traducători (din şi în limba română) şi inclusiv jurnalişti străini.”
Alina Purcaru, Nevoia de FILIT
“Aş sublinia […] doar două dintre meritele acestui festival, un fenomen cultural care nu îi aparţine doar oraşului Iaşi, ci şi României. Primul este că încurajează sau consolidează relaţiile scriitorilor români care trăiesc în străinătate cu ţara de origine şi cu confraţii din România. O mobilitate necesară a elitelor expatriate, despre care astăzi se vorbeşte prea puţin, care, de altfel, este prea puţin stimulată instituţional. Al doilea merit, o ambiţie afişată prin chiar numele festivalului, este crearea unei platforme de întîlniri între traducători, mai ales între traducătorii de literatură română. Este o formă de respect şi de vizibilitate pentru o meserie sortită să rămînă în culise, dar incontestabil şi un mod eficient de a promova literatura română peste hotare.”
Monica Salvan, Un festival în mozaic
” Festival de anvergură – care a adus la Iaşi nu numai scriitori străini şi români, ci şi traducători şi editori –, organizat atent şi cu concursul – impresionant – a foarte mulţi voluntari elevi (la final, chemaţi la apel, au umplut scena), FILIT a avut o a doua ediţie foarte reuşită.”
Adina Diniţoiu, FILIT, ediţia a II-a: cîteva impresii
„Dan Lungu și echipa lui de profesioniști au creat FILIT ca o interfață și au articulat toa­te segmentele importante ale literaturii de azi, fie ea română, străină sau cu autori disputați de mai multe spații culturale. Cât de dificil a fost să se ajungă aici? Flo­rin Lăzărescu, coordonatorul de pro­gra­me, a găsit o formulă diplomatică pentru a vorbi despre problemele cu care s-au con­fruntat organizatorii FILIT: important – mi-a spus el pentru cititorii 22 – este ca ni­ciuna dintre problemele apărute pe par­curs să nu se vadă, să nu fie resimțită de participanți și de cititori.
Exact acesta a fost și sentimentul meu: că lucrurile merg așa cum e normal să mear­gă și că totul funcționează ca un me­ca­nism atent și bine reglat. Suntem în Ro­mâ­nia? Da, suntem în România și avem un Festival, la Iași, organizat și derulat la stan­darde occidentale.“
Daniel Cristea-Enache, Ce poate face un scriitor român, Revista 22
„Aveam impresia că, în 2013, Filit-ul debutase prea ambiţios, ridicând, de la bun început, prea sus ştacheta; marea problemă a festivalului nu era concurenţa cu alte evenimente similare din spaţiul românesc sau sud-est european, ci cu sine însuşi. Era, cumva, obligat să se autodepăşească. Şi, trebuie să o spun fără reţineri, a reuşit. (…)
Oricine e de bună credinţă a putut vedea însă că, la Iaşi, a avut loc cel mai mare şi mai important şi mai reuşit eveniment cultural din România ultimilor ani. Nu e un elogiu gratuit, ci o constatare. Ridic pălăria (fictivă) în faţa organizatorilor, pe care i-am tot văzut agitându-se la evenimente, frământându-se, enervându-se, pe care i-am tot auzit suferind că nu funcţionează cutare lucru şi cutare aspect nu a ieşit aşa cum fusese planificat. Important este că Filit-ul chiar le-a ieşit.
Şi, de fapt, ne-a ieşit nouă, tuturor care am profitat de cele cinci zile şi nopţi de literatură.“
Bogdan Creţu, FILIT 2014, Ziarul de Iaşi

“Vreme de cinci zile Iaşul a fost capitala culturală a României. Felicitări, Dan Lungu, felicitări echipei tale. Felicitări lui Lucian Teodorovici, lui Florin Lăzărescu şi tuturor celorlalţi! Aţi trezit interesul tinerilor pentru literatura contemporană! Bulevardul Ştefan cel Mare arată splendid, ca un mic Champs-Élysées, cu Casa FILIT ca un arc de triumf.”
Nichita Danilov, Brandul FILIT, Ziarul de Iaşi

“Nu mai am nici un dubiu, FILIT-ul devine brand-ul Iaşului cultural! Acest festival a apărut ca o gură de oxigen în peisajul cultural mediocru al Iaşilor, exploatând o nişă încă neabordată la această scară în România sau în estul Europei.”
George Ţurcăşanu, Redescoperă Iaşul!, Ziarul de Iaşi
“Cum a fost acest FILIT? Anul trecut am fost vreo câteva zile sub mirajul a ceea ce am văzut, auzit, trăit, anul acesta cred că voi fi și mai mult. Această a doua ediție arată faptul că se poate face și la noi, în România, într-un mare oraș precum Iași, un festival care să nu fie cu nimic mai prejos decât unul din alte țări, și care să fie altfel decât o chermeză literară făcută doar pentru plăcerea unora: cu organizare bună, cu invitați pe care merită să-i vezi, cu scriitori diverși, cu traducători cărora nu contenim să le mulțumim pentru cărțile traduse din limbi pe care nu le vorbim.”
Ion-Valentin Ceauşescu, Un FILIT trece, amintirile rămân. A cincea zi și o concluzie – SemneBune
“Zilele petrecute la FILIT Iaşi au reprezentat, pentru mine ca cititor, cele mai puternice stimulente pentru lectură. M-am întors din spaţiul ăsta care pentru 5 zile consecutive a fost aproape magic, cu întrebări, dileme, poftă aprigă să deschid prima carte care-mi iese-n cale şi pe care nu am avut timp sau poate, de ce nu, curiozitatea de a o deschide.(…)
Asta e ceea ce mi-a plăcut la FILIT, printre multe altele. Că reuşeşte să aducă împreună publicul şi scriitorii, că anulează diferenţele dintre ei, oricare ar fi ele, că îi dezbracă de inabordabil şi îi îmbracă în firesc.”
Hyperliteratura.ro
“Literatura a oferit momente de „spectacol”, cu aplauze la scenă deschisă, în Sala Mare a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi. Aproximativ 800 de spectatori au urmărit, în cele cinci „Seri FILIT”, între 1 şi 5 octombrie, poveştile de viaţă ale scriitorilor invitaţi la cea de-a II-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere.”
Evenimentul Regional al Moldovei
“Între 1 şi 5 octombrie a avut loc la Iaşi Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere, pe scurt – FILIT. O reuşită, după cum spun toţi participanţii, un eveniment cultural major, care a adunat nume mari din cultura contemporană românească, şi nu numai atât, şi prin programele desfăşurate a pus în contact cititorii cu scriitorii.”
Ziarul Lumina