Interviu realizat de Răzvan Chiruţă
Wikipedia te prezintă ca pe „unul dintre cei mai promiţători şi mai «controversaţi» scriitori ai «generaţiei tinere». Cum ţi se pare această etichetă – „controversat“?
„Controversat“ este o etichetă leneşă. Nu te oboseşti să scrii cum este o carte, două, trei ale unui scriitor, ci lipeşti „controversat“ şi cititorul poate să se gândească la ce vrea. De obicei, această etichetă se lipeşte de scriitorii care au schimbat ceva în literatură. Nu pot să mă supăr, dimpotrivă, cred că îmi face cinste. Cu totul altfel ar fi sunat dacă eram „politician“ sau „om de afaceri“…
Pe pagina ta de Facebook, preiei prezentarea expoziţiei „Poezia la obiect“, care a avut loc în acest august la Chişinău, şi care sună astfel: „Lucrările sunt făcute după 8 poeme ale poeţilor basarabeni“, iar în listă eşti inclus şi tu. Tot pe Facebook, însă, într-un dialog cu un „prieten” virtual, afirmi că citeşti în româneşte „pentru că suntem români“. Cum se împacă cele două ipostaze – să le spunem aşa – ale tale?
Nu sunt două ipostaze. Sunt român din Basarabia, născut în Antoneşti. „Basarabean“ arată locul de unde vin, asta nu-mi neagă deloc românismul. Doar şi oltenii, şi ardelenii sunt români. Eu sunt mândru că sunt român basarabean, mai ales când observ că tot mai mulţi români se ruşinează de rădăcinile lor.
De altfel, eşti foarte activ în viaţa socială din România, dar mai ales din Republica Moldova. Ce te determină să fii atât de activ, ştiut fiind că în general scriitorii sunt mai retraşi din societate?
Nu sunt chiar atât de activ, pur şi simplu trăiesc din scris. Scriu articole, scenarii. Mi-ar fi plăcut să trăiesc din literatură, dar lucrul ăsta e deocamdată imposibil, atât în Moldova, cât şi în România. Simt însă că textele mele din presă sunt necesare în Basarabia, nu-mi displace să scriu şi altceva în afara literaturii. Singurul punct negativ e că îmi rămâne tot mai puţin timp pentru literatură.
Eşti obişnuit cu festivalurile, dar este prima dată când vii la FILIT Iaşi. Ce te aştepţi să găseşti aici şi mai ales, ce crezi că îţi va oferi acest festival?
Sunt mai multe nume la FILIT a căror prezenţă în România, chiar şi în afara vreunui festival, reprezintă în sine un eveniment. Faptul că la Iaşi se găzduieşte un festival internaţional atât de important mi se pare extraordinar! Sunt sigur că FILIT-ul îmi va lăsa multe amintiri frumoase. Mă bucur că am să văd mulţi scriitori, că pe alţii o să-i revăd. Sper să mă întâlnesc şi cu Sean Cotter, care mi-a tradus câteva texte şi să-i mulţumesc. Nu în ultimul rând, aştept să descopăr oraşul prin care am fost de multe ori, dar numai în trecere.