Alex Savitescu
Cătălin Mihuleac va participa mâine, de la ora 14.00, la Casa FILIT, la evenimentul „Scriitori în centru“, alături de Oksana Zabuşko şi Lavinia Branişte. Miercuri, scriitorul s-a întâlnit cu elevii Colegiului Naţional „Mihai Eminescu“.
Ai adus prospeţime în proza românească prin felul tău de a istorisi. Greşesc dacă spun că te-au influenţat povestitorii americani ai secolului XX?
M-am străduit să câştig un stil care păşeşte cu glezna fină. Or fi fost influenţe, căci şi în literatură suntem ba cu ruşii, ba cu americanii. Dar am încercat mereu să fiu original.
Experienţa din presă, de după 1990, a contat în vreun fel în evoluţia ta ca scriitor?
A contat, dar nu mereu în sensul bun. Mi-a ascuţit simţul de observaţie, dar m-a împroprietărit şi cu o anumită superficialitate, de care încă mă tratez.
Un clasic spunea că presa îţi oferă toate posibilităţile, cu condiţia să ieşi la timp din ea. Sper că am ieşit la timp.
Cum ai reuşit să păstrezi aerul tineresc pe care îl aveai şi acum 20 de ani, când te-am cunoscut?
Vârstele fiecărui om sunt fiinţe diferite, de sine stătătoare. Apelând la trucuri inventive, timpul poate fi tras în piept. Dar vine clipa când impozitele se plătesc. America de peste pogrom, romanul meu apărut în septembrie, reprezintă un astfel de impozit.
Crezi că FILIT este un festival care poate clădi o parte din ceea ce vrem să se întâmple cu literatura – să devină o industrie?
Sper ca FILIT să facă din literatură mai curând o agricultură, decât o industrie. Din câte îmi dau seama, acum se fertilizează solul şi se plantează seminţele.