Fără ei, probabil că FILIT ar fi fost mai puțin tânăr, chiar dacă e abia la prima ediție. Este vorba despre voluntarii festivalului, care, dincolo de orice, au oferit un exemplu civic. În mod cert, nu seamănă între ei, fapt îmbucurător, întrucât demonstrează că nevoia de FILIT era dincolo de circumstanțele unui grup specific. Oamenii vin să lucreze de dragul literaturii, iar acest fapt este el însuși de o expresivitate aparte. Am vorbit cu câțiva dintre ei, pentru a afla cum i-a convins FILIT că trebuie să fie de-ai lui.
Unii dintre voluntari ne-au spus că așteptau de multă vreme un eveniment de anvergura FILIT și că era firesc să-l ajute să ia ființă mai repede; alții voiau să se bucure de experiența umană. Ce e însă clar este că toți au trecut deja de câteva zile prin exercițiul actului de dragul frumosului.
Anca Ariton: „Evenimentele în care ești implicat trebuie să reușească”
Anca Ariton, profesor de limba engleză, este coordonator de grup G8. A aflat despre FILIT de la unul dintre profesorii din facultate și a știut cum să își concretizeze entuziasmul față de ideea propusă de organizatori. „Ai o perspectivă diferită din interior. În primul rând, trebuie să faci ca evenimentele în care ești implicat să reușească, să te dai peste cap ca totul să fie ok. Din exterior însă, ai posibilitatea să privești doar rezultatul”, explică ea diferența dintre un voluntar și un simplu spectator. Că nu ar fi ajuns să cunoască atâția oameni de cultură e iarăși un aspect pe care nu îl ascunde. E convinsă că prima ediție FILIT a ieșit extraordinar și că acest eveniment de amploare se pliază perfect pe ideea de Iași – capitală europeană. Nu vrea însă să se limiteze la experiența acestui festival și încearcă să-i convingă și pe ceilalți că e important să faci un lucru în mod implicat: „Tot timpul îmi sfătuiesc elevii să facă voluntariat, pentru că au nevoie să fie implicați în societate, în pulsul cotidian, în tot ce înseamnă activitate umană”.
Doris Tănase: „Nu am putut să prevăd ce înseamnă FILIT pentru Iași”
Tot în echipa de organizare de evenimente conexe este și Doris Tănase, masterandă la Facultatea de Litere. Spune că voluntariatul o ține în priză și că se simte ușurată să revină la lucruri simple, dezinteresate și că atribuțiile pe care le-a primit o fac să simtă că are un „job care mă învață mereu altceva și care, indiferent de situație, îmi dă încrederea că există soluții pentru orice. Un voluntar devotat știe despre ce vorbesc!”. FILIT i-a ajuns la urechi din timp, așa că a putut să își facă numeroase scenarii în privința lui și totuși realitatea a întrecut orice așteptări: „Nu am putut să prevăd nici măcar un sfert din ceea ce înseamnă la ora actuală FILIT pentru Iași”.
Mădălina Dragomirică: „Peste 10-20 de ani vom fi mândri să spunem că am participat la FILIT”
Mădălina Dragomirică are 20 de ani și este studentă la Facultatea de Litere. Face parte din echipa de voluntari de la Casa FILIT și a aflat despre festival pe internet. „Sunt entuziasmată, întrucât am cunoscut foarte mulți oameni și mă simt onorată să stau printre ei și să particip la toate evenimentele”, spune ea. Este prima dată când se implică într-o acțiune de voluntariat și spune că ceea ce o motivează să vină în fiecare zi la Casa FILIT este faptul că, spre deosebire de mediul mai degrabă rigid din cadrul facultății, la festival totul se întâmplă în fața ochilor ei.
Este convinsă că participă la un moment istoric și simte deja importanța de a fi contribuit la el:„Poate peste 10-20 de ani, copiii noștri vor auzi de faptul că s-a făcut un festival, că s-au strâns marii scriitori din această perioadă și noi vom fi mândri să spunem că am participat”.
Adriana Martin: „Am înțeles ce înseamnă să lucrăm în echipă”
Adriana Martin este voluntar tot la Casa FILIT și a venit tocmai din București pentru a da o mână de ajutor festivalului. Deși este în clasa a XII-a, și-a găsit timp pentru a participa la festival și a reușit chiar să își convingă și prietenii să facă la fel. Când am întrebat-o ce a învățat de la FILIT, nu a avut nevoie de mult timp să găsească trei lucruri principale: „Mi-am dat seama că literatura este mult mai frumoasă și mai complexă decât mi-aș fi putut imagina vreodată. Și înainte adoram literatura, dar acum o iubesc și mai mult. Apoi,am învățat că poți să găsești oameni buni, oameni speciali.N-am mai întâlnit niciodată atâția oameni culți în același loc. În cele din urmă, am înțeles ce înseamnă să lucrăm în echipă, să fim uniți”.
Ioana Adăscăliței: „Sper că literatura va apărea ca ceva tangibil”
Ioana Adăscăliței are 25 de ani și tocmai a absolvit masteratul. Știa că are timp la dispoziție, așa că și-a zis că ar trebui să îl fructifice observând cum se desfășoară un festival din interior. Dintre speranțele pe care le are în legătură cu FILIT, Ioana a ținut să o menționeze pe aceasta:„Sper că literatura va apărea ca ceva tangibil, nu doar ceva distant”.