Primul eveniment din seria „Casa Poeziei“ din cadrul Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi 2014 a avut loc miercuri, 1 octombrie, începând cu ora 15.00. Poeţii Constantin Acosmei şi Răzvan Ţupa au citit din poeziile lor la „Casa Dosoftei“ şi au discutat cu publicul. Întâlnirea a fost moderată de Corina Bernic.
„În aceste zile, la Casa Poeziei, mulţi dintre poeţii invitaţi devin la rândul lor moderatori, tocmai ca să fie mai mult decât un dialog între ei, să fie un dialog între diverse stiluri literare. Constantin Acosmei este unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi ai României, a făcut parte din Clubul 8 ieşean, atât de pomenit de ţară şi care a influenţat mult literatura tânără a anilor 2000. Constantin este deja cunoscut publicului german foarte bine şi foarte iubit acolo sub porecla «Bibliotecarul tăcut»“, a deschis Corina Bernic întâlnirea, invitându-l pe scriitor să ne citească câteva poezii.
Scriitorul se uită la ceas, să vadă cât timp are la dispoziţie, şi începe a citi poezie după poezie, stârnind zâmbete şi râsete cu versurile sale scurte şi tăioase. În sală sunt studenţi, elevi, câţiva alţi scriitori, printre care şi Emil Brumaru şi Alexandru Vakulovski.
„Seducătorul
mai sunt ţigări până mâine/ poftă de mâncare avem/ talent şi pastile/ hai să intrăm în bucătărie/ eu îţi arăt sângele meu/ tu îmi arăţi sângele tău.“
„Răzvan Ţupa este unul dintre cei mai importanţi poeţi şi cronicari ai poeziei contemporane româneşti, care la rândul lui s-a ocupat de promovarea acesteia“, a spus Corina Bernic, pomenind şi workshop-urile de creative writing pe care acesta le organizează. „E unul dintre lucrurile care m-a influenţat foarte mult, lucrul cu cei care încep să fie interesaţi de poezie. Ei îmi pun nişte probleme la care de multe ori cronicarii nu se gândesc“, a recunoscut Răzvan Ţupa. „De multe ori cei mai tineri sunt mai serioşi decât poeţii care deja au ajuns la a doua, a treia carte şi le-a ajuns“, a adăugat acesta. Autorul a mai spus că Iaşiul e diferit de alte oraşe din punctul de vedere al liceenilor, pentru că au aici revista „Alecart“, despre care a spus că e una dintre cele mai serioase publicaţii literare.
Răzvan Ţupa a spus că şi-a dorit mult să citească cu Constantin Acosmei, mărturisind că n-au citit niciodată poezie împreună. „Îmi doream asta pentru că e întotdeauna foarte greu să citeşti alături de cineva care îţi place ce scrie“, a adăugat poetul, dedicându-i lui Constantin prima poezie.
„Pot să tac pentru că pot să spun orice
în ce fel de semne gesturile tale/ ştiu atingerea caldă răspunsul unei întrebări/ pe care nu are cine Isă o pună/ unde stai cu lucrurile de care nici măcar tu nu/ eşti/ sigur/ vorbesc despre o îndoială hotărâtă o ştiinţă/ rurală a tăcerii unde nu spui că/ este vreun fel de câmp în spatele casei şi/ asta este/ de jur împrejur o linişte destul de largă/ respiră cu propria ei gură.“
Întâlnirea a continuat cu discuţii despre poeţi şi grupuri literare, cu câteva intervenţii ale celorlalţi scriitori din încăpere, glume şi povestiri.
Ioan Stoleru