Anca Roman
Casa FILIT le-a pus ieri eticheta de „Scriitori în centru” lui Andrei Ruse și Daniel Vighi. Întâlnirea a fost moderată de conf. univ. dr. Emanuela Ilie, iar cei doi scriitori au demonstrat că, deși aparțin unor generații diferite și practică stiluri literare ce nu se suprapun, au atitudini similare față de actul de creație.
Una dintre principalele teme de discuție a vizat succesul la public și implicațiile acestui fenomen. „Îmi doresc cititori, dar totodată vreau să scriu împotriva unor așteptări“, a mărturisit Daniel Vighi. În același timp, autorul nu s-a ferit să recunoască faptul înclinația către tematici mai degrabă livrești îi restrânge aria de cititori, așa că, deseori, publicul său este unul specializat. Emanuela Ilie a speculat momentul și completat că un interes deosebit față de scrierile invitatului îl manifestă naratologii.
La rândul său, Andrei Ruse a explicat că, deși popularitatea în lumea literară poate fi dirijată într-o oarecare măsură – el însuși având noțiuni solide de PR cultural, ce i-au folosit de-a lungul timpului –, de multe ori publicul este imprevizibil. Drept exemplu, a amintit surprinderea cu care a constatat că romanul Dilăr pentru o zi nu a fost extrem de bine primit de către cititori, cu toate că avea o rețetă ce prezicea contrariul. Scriitorul a vorbit și despre reacția agresivă pe care un mic segment al publicului l-a avut față de romanul său Soni.
„Zaraza este prima carte de care sunt suficient de mulțumit. Am atins niște praguri pe care mi le-am dorit“, a continuat Andrei Ruse, convins că acest roman „poate pune un pilon la sistemul de valori al celor tineri“. Scriitorul recunoaște că este interesat în principal de reacția tinerilor, fiindcă își dorește „să se adreseze celor din generația lui sau chiar din generațiile viitoare“.
Emanuela Ilie a punctat faptul că textele lui Daniel Vighi sunt marcate, dimpotrivă, de o predispoziție către exploatarea trecutului. Scriitorul a recunoscut că „realitatea îl atrage, dar îl interesează mai ales navigația temporală și spațială“, și a recomandat un flux cât mai alert al expresiei drept formă de terapie.
„Construiți un public de literatură excelent! Iașiul este foarte aproape de București când vine vorba de literatură“, a mai adăugat Daniel Vighi. Scriitorul a încheiat arătând că FILIT-ul este un eveniment de importanță majoră, cu o structură gândită de și pentru oameni tineri, ceea ce îl transformă într-o eveniment viu.