Scriitori, jurnaliști din presa locală, națională și internațională și cititori de toate vârstele au venit miercuri, 1 octombrie, în Sala Mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri“ Iași la evenimentul „Festivalul își salută invitații“, deschiderea oficială a Serilor FILIT. Gazda întâlnirii, Irina Păcurariu (TVR), i-a chemat pe rând pe scenă pe organizatorii și susținătorii Festivalului de Literatură și Traducere Iași 2014, pentru a spune câteva cuvinte.
„Nu știu dacă să-mi pară rău că am pierdut ediția de anul trecut sau să fiu extrem de fericită că sunt aici la această a doua ediție. Este unul dintre foarte puținele evenimente din România care nu au un destinatar cu o vârstă anume. Această întâmplare la care suntem cu toții parte acum n-ar fi fost posibilă dacă Iașiul n-ar fi avut la un moment dat trei tineri scriitori care-au fost atât de frumoși și-atât de nebuni încât să-și propună un festival de asemenea anvergură“, a deschis Irina Păcurariu seara, referindu-se la Lucian Dan Teodorovici, Florin Lăzărescu și Dan Lungu, managerul festivalului, pe care l-a invitat pe scenă.
Scriitorul Dan Lungu și-a justificat emoțiile, amintind că anul acesta festivalul are de două ori mai mulți invitați și mai multe evenimente față de prima ediție și mărturisind că-l relaxează însă faptul că acum are și de două ori mai mulți prieteni în sală. „Vă invit să participați la toate evenimentele. Știu că nu veți reuși, pentru că e un festival mare ‒ așa ne-a ieșit, n-am putut să-l facem altfel, suntem foarte pretențioși. Se întâmplă câte trei, patru, cinci lucruri deodată, toate interesante. Dar va trebui să alegem. E un exercițiu greu, dar cu siguranță veți reuși să vă faceți o agendă proprie care să vă mulțumească“, a spus managerul festivalului. A continuat mulțumindu-le scriitorilor și prietenilor Lucian Dan Teodorovici și Florin Lăzărescu, alături de care mergea la alte festivaluri de literatură în lume, născându-se astfel ideea care-a devenit FILIT. Scriitorul a recunoscut că va fi atent la reacțiile și intervențiile celor din zona administrativ-politică, pentru că așteaptă promisiuni și garanții și pentru edițiile ce urmează. „Pentru că e un festival mare, important, solid, pe care ieșenii ‒ și românii, de ce nu? ‒ îl merită și sper să ne vedem și la anul tot aici, în sala Teatrului Național“, a completat Dan Lungu.
Primarul Iașului, Gheorghe Nichita, a afirmat că se bucură că Festivalul de Literatură și Traducere Iași a ajuns la a doua ediție și că îl susține în totalitate, „întrucât acest oraș al nostru trebuie să demonstreze în această etapă că într-adevăr poate să devină Capitală Culturală Europeană nu doar prin ceea ce ne-au lăsat istoria și trecutul, prin ceea ce înseamnă tradițiile acestui oraș atât de minunat, dar și prin ceea ce facem în prezent și mai ales prin ceea ce vom gândi ca strategie pentru viitor“.
Bogdan Olteanu: „Poate reușiți să ne dați o nouă Junime, fiindcă ne trebuie“
Viceguvernatorul Băncii Naționale a României, Bogdan Olteanu, a subliniat faptul că BNR are educația mecenatului de 134 de ani. „În felul nostru aparte, ne simțim și noi scriitori. Am rămas, dintre scriitorii de altceva, noi, cei care scriem bani. Îi scriem, îi edităm, îi tipărim“, a spus viceguvernatorul BNR. El a continuat amintind faptul că, din cele șapte bancnote care circulă în România, cele mai valoroase trei poartă chipuri de scriitori. „Străinii care le văd, specialiștii, spun că bancnota cu chipul lui Lucian Blaga este una dintre cele mai frumoase care se găsesc astăzi în lume“, a spus Bogdan Olteanu „Este singura bancnotă din lume, după știința mea, pe care puteți citi două poezii, «Autoportret» și «9 mai 1895»“, a precizat viceguvernatorul BNR. Acestea au fost alese și așezate pe bancnotă, unde pot fi citite cu lupa, de poetul din Consiliul de Administrație al BNR, George Virgil Stoenescu. „Poate reușiți să ne dați o nouă Junime, fiindcă ne trebuie“, și-a încheiat viceguvernatorul BNR discursul, adresându-se celor din sală și de pe scenă.
Ajuns la pupitru, Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor din România, a amintit că, dintre toate domeniile culturii în România, singurul care nu este finanțat în mod ordonat și sistematic în acest moment printr-o lege este literatura. „Toate celelalte domenii au o finanțare prin lege, literatura nu are. Fără efortul editurilor și fără efortul unor autorități locale, literatura română n-ar fi supraviețuit“, a recunoscut Nicolae Manolescu, spunând că i se pare extraordinar că se organizează astfel de evenimente. „Fără aceste lucruri, literatura română ar însemna niște cărți într-un raft sau pe tabletă pe care nu știm cine le-ar citi, ce-ar spune despre ele“, a completat acesta.
„Cei mai mulți dintre invitații la această ediție sunt partenerii noștri în manifestările internaționale, așadar ne vedem la standul României organizat de Institutul Cultural Român în cadrul târgurilor internaționale. Dar iată că, începând de anul trecut, există un loc în România unde pot fi întâlniți toți. Vă felicit că ați reușit să coagulați atâtea energii și să marcați un loc pe harta României unde îi poți întâlni pe toți cei valoroși laolaltă“, a declarat Lilian Zamfiroiu, președintele Institutului Cultural Român.
Cristian Adomniței, președintele Consiliului Județean Iași, a dezvăluit că ideea care a dat naștere FILIT există de multă vreme. „La început a fost un vis cu câțiva visători, anul trecut a fost prima împlinire a visului, iar în acest an simt eu, unul dintre visători, că festivalul are viața sa“, a spus Adomniței, argumentând prin faptul că, încă de la prima ediție, inițiatorilor au început să li se alăture oameni „care au crezut în această idee frumoasă“.
Deschiderea Serilor FILIT a continuat cu întâlnirea cu David Lodge, moderată de prof. univ. dr. Codrin Liviu Cuțitaru, decanul Facultății de Litere de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași.