Centrul de greutate al primei zile a Festivalului de Literatură și Traducere Iași (FILIT) a fost, cu siguranță, evenimentul oficial de deschidere, și anume „Serile FILIT: festivalul își salută invitații”, moderat de Cătălin Sava. Teatrul Național „Vasile Alecsandri” a fost, așadar, punctul de întâlnire al unor personalități care au atestat amploarea și seriozitatea unui festival salutat nu doar de cei direct implicați în organizarea lui, ci și de figuri din sfera culturii și politicii românești, franceze și germane.
Prezentatorul Cătălin Sava a deschis seara adunând o serie de motive care să justifice nevoia unei manifestări culturale de talia FILIT: „De ce FILIT? Pentru că România avea nevoie de un astfel de eveniment racordat la piața de carte mondială”. El a adăugat că momentul ales pentru prima ediție este cât se poate de favorabil, întrucât „festivalul va beneficia în mod direct de deschiderea internațională câștigată de scriitorii români în ultimii ani”.
Dan Lungu, directorul FILIT, a fost cel care a urcat apoi pe scenă. Cu un discurs centrat pe devotamentul invitaților și partenerilor FILIT, pe care nu l-a lipsit însă de tonalități literare: „Mă simt ca la o aniversare, când ești copil și te bucuri că ți-au venit toți invitații”. Și-a exprimat apoi recunoștința față de invitații și partenerii care s-au dovedit neașteptat de solidari cu ideile pe care le-a propus și care au dus, în cele din urmă, la împlinirea celui mai important aspect pe care FILIT îl urmărește: dincolo de orice beneficiu practic, „cea mai importantă e bucuria din jurul împărtășirii lecturii”. Convins fiind că „un mare festival este cel la care nu îți ajunge timpul să mergi la toate evenimentele la care ți-ai dori să ajungi”, Dan Lungu vede toate șansele de reușită în ceea ce privește FILIT.
A urmat Camelia Gavrilă, directorul Inspectoratului Școlar Județean Iași, care a accentuat nevoia ca tinerii să se reîntoarcă la literatura și cultura adevărată, aducând în discuție și implicarea școlilor din Iași în organizarea FILIT, care i-au amintit de modelul junimist căruia speră ca generația tânără să îi ofere o nouă interpretare. De asemenea, a adăugat: „Aș dori ca după întâlnirea cu scriitorii, să rămână acest spirit și această vocație devoratoare de cultură și de literatură și mai departe, dincolo de momentul când se va fi închis festivalul”.
Iașiul, capitala culturală secretă a României
Pe scenă a urcat și Francois Weyergans, care a adus la FILIT salutul Academiei Franceze și și-a exprimat încrederea că Iașiul va fi într-o zi capitală europeană a culturii.
La deschiderea FILIT a fost prezent și ministrul Culturii, Daniel Barbu, care consideră că această nevoie a unui festival internațional este o dovadă a maturității societății românești, apreciind faptul că „Iașiul organizează un festival internațional prin propriile sale forțe, cu resurse de creativitate, de inteligență și – inevitabil – financiare”. Ministrul Culturii și-a exprimat admirația făcând o analogie între echipele organizatorice și „un soi de armată galantă și inteligentă precum cea depre care a scris în muzică Rameau”.
Un alt invitat important al serii a fost ambasadorul Germaniei în România, Hans Werner Lang, care a sugerat că Iașiul este capitala culturală secretă a României. De asemenea, aținut să aplaude inițiativa FILIT, văzând în aceasta „o continuitate istorică, pentru a extinde și mai mult oferta culturală a României și a Iașiului”.
Primarul Iașiului, Gheorghe Nichita, s-a arătat surprins în mod plăcut de implicarea politicienilor și a oamenilor din administrația publică locală și centrală în ceea ce ține de viața culturală a Iașului: „Asta înseamnă responsabilitate, respect față de cultură și angajament”. Păstrând linia discursului, a completat cu următoarea remarcă: „Atunci când organizăm un festival de cultură nu facem altceva decât să arătăm cartea de vizită, titlul de noblețe care înalță un oraș, o comunitate”. Primarul Iașului și-a exprimat apoi dorința ca Iașul să nu mai fie un oraș ce trăiește din amintiri, ci „din entuziasmul și energia degajată de marile evenimente”.
„Ați urcat Iașiul în trenul corect”
Cristian Adomoniței, președintele Consiliului Județean Iași, a lăudat și el ideea de a organiza un eveniment de cultură precum FILIT, subliniind nevoia ca tinerii să își reinventeze modul de raportare la cultură, prin interacțiunea directă cu oameni initiați în această direcție.
Viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, și-a exprimat simpatia față de cei implicați, asigurându-i de susținerea instituției pe care o conduce. Laudele la adresa FILIT au venit sub forma: „Ați urcat Iașiul în trenul corect”.
Intervenția Președintelui Senatului României, Crin Antonescu, a păstrat aceeași linie caracterizată de entuziasm adoptată și de ceilalți invitați în ceea ce privește FILIT, subliniind nevoia pe termen lung a unui eveniment cultural care să încurajeze Iașiul să concureze cu orice alt oraș european.
Ultimul salut al serii a fost cel al managerului Operei Naționale Iași, Beatrice Rancea, care însă, din rațiuni practice, și-a scurtat discursul, preferând să invite publicul la evenimentul care urma și care privea în mod direct instituția pe care o conduce, și anume spectacolul Indiile galante, în regia lui Andrei Șerban.