Primele manifestări din cadrul Festivalului Internaţional de Literatură şi Traduceri vor avea loc la Ateneul Tătăraşi.
Ateneul Tătăraşi îşi surprinde publicul cu o serie de evenimente organizate în cadrul Festivalului Internaţional de Literatură şi Traduceri (FILIT).
Miercuri, în prima zi de festival, Ateneul va găzdui vernisajul expoziţiei de fotografie şi texte „Iaşii în mărturii şi evocări literare“. Evenimentul ilustrează viaţa culturală literară a oraşului, precum şi evocări, mărturii scrise şi descrieri ale călătorilor străini din secolul al XIX-lea. „Avem exemple de opere a căror acţiune are loc în Iaşi sau în care personajele/subiectul sunt construite după personalităţi, oameni, locuri, monumente ale acestui oraş. Toate aceste texte, fragmente descriptive, mărturii, evocări însoţite de imagini vechi ale diferitelor părţi ale oraşului vor constitui tematica expoziţiei“, au detaliat reprezentanţii instituţiei.
A doua zi, de la ora 16, Alteţa Sa Regală Principele Radu este aşteptat la lansarea cărţii „Trei poduri peste lume. Consemnări între anii 1982 şi 2003“. Manifestarea – moderată de Liviu Brătescu, directorul Ateneului – continuă turneul de promovare a volumului în ţară, fiind precedată de evenimente similare notabile în Buzău, Alba Iulia, Bucureşti, Arad, Timişoara. Cartea este un jurnal în care Principele Radu descrie aventura spirituală a actorului care duce texte româneşti şi străine pe scenele lumii, împletindu-şi destinul cu cel al omului de stat. Cele trei poduri din titlu fac referire la trei treceri diferite, simultane şi fundamentale în viaţa Alteţei Sale Regale: trecerea de la un mileniu la altul, trecerea de la România comunistă la lumea liberă, trecerea de la condiţia de actor la cea de principe regal.
Tot joi începe seria proiecţiilor de filme, organizate în parteneriat cu Centrul Cultural German. De la ora 17, ieşenii pot urmări „Ultima călătorie a lui Waller“ (film în limba germană subtitrat în engleză), iar de la ora 18.40 – „Moromeţii“, în regia lui Stere Gulea. Sâmbătă, de la ora 17, va fi proiectată producţia „Femeia cu cei cinci elefanţi“, film documentar ce prezintă un profil al Svetlanei Geier, traducătoare remarcabilă a literaturii ruse în limba germană. Cei cinci elefanţi reprezintă cinci romane ale lui Feodor Dostoievski traduse în limba germană, proiectul de rămas-bun al traducătoarei, un efort de 20 de ani, pe care l-a finalizat în 2007. De la ora 18.40, la Ateneul Tătăraşi poate fi urmărit filmul „Toate pânzele sus – Secretul epavei“, în regia lui Mircea Mureşan.
Programul FILIT găzduit la Ateneu îi va antrena pe şcolarii şi cadrele didactice de gimnaziu într-un concurs de cultură generală din domeniul literaturii române. Astfel, joi, de la ora 12, elevii vor participa la concursul „Recunoaşte autorul şi opera“. Concursul cuprinde două secţiuni: una de identificare a 10 autori în baza surselor folografice şi una de recunoaştere a autorului pentru un număr de 10 fragmente extrase din diferite opere literare româneşti.
Vineri, de la ora 19, va fi pus în scenă spectacolul de teatru „Poveste de teatru“, regizat de A.G. Billig, primul autor român care a debutat internaţional cu o carte în limba engleză. La Ateneu mai sunt aşteptaţi sâmbătă, de la ora 11, Daniela Zeca şi Cristian Teodorescu, în cadrul unei sesiuni de lectură, întrebări şi răspunsuri moderate de Marius Chivu. Intrarea la toate aceste evenimente este liberă.