S-ar zice că FILIT s-a abținut de a la fi grandios un singur moment în întreaga ediție de anul acesta, fapt ce vine nu dintr-o scăpare, ci dintr-o dovadă certă de subtilitate și eleganță. Este vorba despre festivitatea de încheiere, care a avut loc duminică seară, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri“ din Iași, după ultima dintre „Serile FILIT“, dedicată lui Norman Manea.
Ediția de anul acesta a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași s-a încheiat într-o notă de optimism cu privire la viitorul literaturii. Scena TNI a fost locul unde liceenii – taman cei despre care suntem tentați să credem că au renunțat să citească altceva decât programa obligatorie pentru bac – au desemnat cea mai îndrăgită carte apărută în anul 2013.
După o scurtă introducere, făcută de Inspectorul Școlar General al Județului Iași, Camelia Gavrilă, o elevă a Colegiului Național „Emil Racoviță“ a anunțat că Matei Vișniec este, în opinia adolescenților, autorul celui mai apreciat roman. Negustorul de începuturi de roman, carte aflată în competiție cu alte patru titluri nu mai puțin atractive, a fost selectat de un juriu format din 24 de copii din opt școli diferite.
„Am fost poate uneori subiectivi, dar sinceri în alegerea noastră“, a spus Alexandra în al ei laudatio, o remarcă la care Matei Vișniec, invitat la rândul său pe scenă, nu a rămas indiferent. „Îmi este foarte drag acest premiu. Să descoperi că te citesc tinerii e extraordinar, e o dovadă că nu ți-ai greșit drumul“, a spus impresionat scriitorul. „Când îi văd pe acești tineri, îmi spun că nu este totul pierdut“, a adăugat Matei Vișniec, într-o notă optimistă.
Cum era de așteptat, autorul a marcat momentul printr-un îndemn la lectură, oferit însă nu într-o manieră didactică, ci într-o formă lipsită de decorațiuni inutile, dar plină de un lirism adânc înfipt în actualitate. „Pentru a înțelege omul, există mai multe tehnici, dar numai literatura poate sonda suficient de adânc încât să ne spună adevăruri atât de interesante“, a concluzionat autorul.
Matei Vișniec s-a declarat convins că singurul mod de a ne salva rămâne cuvântul. El a ținut să precizeze că FILIT i se pare una dintre cele mai eficiente și pline de curaj metode ce pun în practică așa-zisa soluție a vieții. „Acest festival e un act de rezistență culturală într-o societate de consum“, a afirmat scriitorul, exprimându-și lauda față de o astfel de inițiativă care transfigurează nu doar Iașiul. „Vă promit să cred în cuvânt și să scriu bine“, și-a punctat el ieșirea din scenă.
Chemat pe scenă de gazda „Serilor FILIT“, Irina Păcurariu, Dan Lungu, directorul FILIT, a abordat publicul cu un discurs pe cât de concis, pe atât de bine direcționat, judecând după reacția spectatorilor. „Au fost cinci zile minunate cu ajutorul invitaților, al publicului, al orașului. Parcă ne-a ieșit și anul ăsta! Îmi pare rău că se termină”, a recunoscut inițiatorul festivalului, care a deturnat imediat atenția asupra celorlalți „piloni“ ai FILIT. Dan Lungu a prezentat echipa din spatele celor multe sute, dacă nu mii de ore de muncă, invitând fiecare membru pe scenă. Fără surle și trâmbițe, momentul a fost suficient discret cât să nu obosească publicul, dar totuși suficient de respectuos față de toți acești oameni cărora ar trebui să le atribuim, de fapt, succesul festivalului.
„FILIT n-ar fi fost ce este dacă n-ar fi fost voluntarii“ – poate că aceasta a fost cea mai așteptată frază a serii. Tineri de toate vârstele au inundat scena și și-au primit cu adevărat meritatul moment de glorie, publicul arătându-se, pe bună dreptate, generos cu aplauzele. I-am văzut cel puțin la fel de implicați, de veseli și de energici, dar parcă mai numeroși chiar decât anul trecut. Se poate ca, la ediția următoare, voluntariatul să nu se mai numere printre opțiunile unora dintre ei. Ar fi, ce-i drept, o pierdere, însă una care pălește prin comparație cu faptul că, fără îndoială, FILIT și-a asigurat prin ei un public. Dan Lungu va avea pe cine să întâmpine și anul viitor.
Anca Roman